Hvordan prissætter du dine håndlavede varer?

Designer og kreerer du håndlavede smykker, keramik, beklædning, tasker eller anden brugskunst, så kan du forsøge at gøre det til din levevrj ved at sælge det online i en webshop. Måske sælger du allerede dine ting til familie, venner og bekendte, eller du har deltaget i en festival som Odsherreds Kunstdage og tjent penge dér. Det kan også være, at du har søgt Statens Kunstfond om støtte, men det kan være svært at få et arbejdslegat, for der er mange, som ansøger, og mange danskere mener, at kunststøtten skal beskæres.

Nu om stunder er det heldigvis forholdsvis enkelt at oprette en webshop online. Det kan gøres hurtigt og for få penge, og hvis du ikke selv er nogen teknisk ørn, så har du sikkert en mand, kone eller kusine, som kan hjælpe dig med at oprette en webshop med en betalingsløsning.

Hvordan finder du den rigtige pris?

Du kan så i mellemtiden finde ud af, hvordan du vil prissætte dine håndlavede ting i webshoppen. Hvor mange arbejdstimer har du lagt i det, og hvad har materialerne kostet? Har der ellers været nogle udgifter i forbindelse med fremstillingen af de håndlavede varer, du ønsker at sælge? Hvor stor skal fortjenesten være? Skal det bare løbe rundt for dig, så du får dækket dine udgifter, eller vil du gerne tjene mere på dine håndlavede produkter?

For nogle kunsthåndværkere kan det føles lidt grænseoverskridende at tage penge for deres håndlavede brugskunst, fordi mange designer og fremstiller det, fordi de synes, det er sjovt og spændende, og ikke fordi de tænker, at de skal leve af det. Måske har de i årevis foræret deres brugskunst til familie og venner i gave, og så er det mærkeligt pludselig at skulle tage penge for det. På den anden side kan man jo argumentere for, at det er fedt at tjene penge på noget, man synes er sjovt at lave.